#seo tools

Wij hebben de beste gratis en betaalde SEO tools van 2023 voor je verzameld en in willekeurige volgorde voor je opgesomd. De meeste tools zijn in de basis gratis te gebruiken. Voor sommige betaalde SEO tools geldt er een 7, 15 of 30 dagen gratis proberen actie zodat je het op je gemak kunt uitproberen of het wat voor je is.

Wil je toch liever je SEO uitbesteden, bekijk dan onze SEO abonnementen of bel ons met jouw SEO probleem.

Bekijk alle door ons gereviewde SEO tools

Ahrefs

De Ahrefs SEO tool heeft een aantal gratis tools die best handig zijn. Als je de link volgt krijg je een overzicht van de mogelijke opties. Deze bestaat onder andere uit:

 • Keyword tool met zoekvolumes voor YouTube, Google, Amazon en Bing. Je kunt zelfs per land aangeven waar je de resultaten van wilt zien.
 • Backlink checker, bekijk hoeveel links er naar je domein gaan en ontdek wat de top meest gebruikte anker teksten is.
 • Gebroken link checker, bekijk of er gebroken links zijn op je site en hoeveel gebroken links er naar jouw website verwijzen
 • SERP checker, analyseer de top 10 rankende pagina’s voor elke zoekterm in ieder land.
 • Website Autoriteit Checker, check de Domein Rating (DR) van elke website om de sterkte van het backlinkprofiel te zien.

Met de betaalde versie kun nog veel uitgebreider zoeken en analyseren.

Rank Math SEO tool dashboard

Rankmath

Rank Math is een gratis SEO tool voor Wordpress websites. Het is een zoekmachine optimalisatie plugin die het voor iedereen makkelijk maakt om content te optimaliseren met ingebouwde suggesties. Pas eenvoudig belangrijke SEO instellingen aan, bepaal welke pagina's indexeerbaar zijn, en hoe je wilt dat jouw website verschijnt in zoekresultaten met Structured data. Ze bieden 24/7 support.

De meeste Wordpress gebruikers gebruiken Yoast als plugin, echter is deze tool veel uitgebreider en makkelijker te bewerken. 

Met de PRO versie van krijg je uiteraard meer inzichten in bezoekersaantallen en op welke keywords deze binnenkomen. Je hebt de PRO versie voor slechts $59,- per jaar welke je op al jouw websites mag gebruiken.

Hoger in Google

Yoast

Yoast is een gratis plugin voor Wordpress websites. De meeste websitebouwers installeren deze standaard op je site. Je kunt er makkelijk je Titels en Meta Descriptions mee aangeven je je ziet door middel van stoplicht kleuren of de betreffende pagina van jouw website SEO-technisch goed geschreven en opgemaakt is. Staar je echter niet blind op de gekleurde bolletjes en gebruik hem alleen als leidraad.

Ze bieden onder andere gratis cursussen, checken op Duplicate Content, je kunt eenvoudig links op follow of no-follow zetten en aangeven of een pagina geïndexeerd moet worden of niet.

De PRO versie van deze SEO tool kost €89,- per jaar en geeft onder andere toegang tot 24/7 support, je krijgt geen advertenties te zien, kunt makkelijk oude URL’s redirecten en krijg interne linking suggesties.

Yoast gratis SEO tools
Semrush audit Vodafone.nl

SemRush

SemRush is een all-in-one SEO tool voor de pro’s. Je krijgt meer dan 40 tools tot je beschikking. Er hangt echter wel een prijskaartje aan. Je hebt SemRush vanaf €99,- per maand als je per jaar vooruit betaalt. Het is wel een van de meest uitgebreide SEO software die op de markt is.

Aangezien de SemRush software zo uitgebreid is kunnen we lang niet alle features noemen. We zullen hier in de toekomst een compleet artikel over schrijven. Hieronder vind je enkele handige SEO tools die ze aanbieden:

 • Keyword Magic Tool

De Keyword Magic Tool bespaart je tijd en moeite bij het bouwen van een lijst. Voer gewoon een keyword in waar je op wilt scoren, kies een land, en de keyword zoeker zal de rest doen. Binnen enkele seconden krijg je een uitgebreide tabel van alle mogelijke relevante zoekwoorden en variaties.

 • Brand Monitoring Tool

Het online zoeken naar vermeldingen van jouw merk of naam kan een tijdrovende klus zijn. Maar als je het goed doet, kun je je algemene merkreputatie beoordelen, zwakke plekken in je marketing identificeren en nieuwe partner kansen vinden.

 • Keyword Tool

Volg alle zoekwoorden, domeinen en concurrenten op Google. Deze tool maakt het gemakkelijk om de voortgang van jouw campagne te volgen, kannibalisatie op te sporen en te verhelpen. Ook helpt het jouw targeting inspanningen te optimaliseren op basis van de meest accurate gegevens, die dagelijks worden bijgewerkt.

 • Traffic Tool

Met de SemRush Traffic Tool kun je goed je eigen organische verkeer analyseren, je ziet het verkeer waar minimaal een zoekvolume van 10 per maand in zit. Als je je Google Analytics account koppelt wordt zie je ook de keywords waar je op rankt waar een lager zoekvolume dan 10 in zit. Uiteraard kun je ook het organische verkeer van je concurrent of je buurman bekijken. Daarnaast zie je ook van anderen hoeveel Adwords advertenties ze hebben uitstaan. Zo krijg je een goed beeld hoe actief je concurrent is met SEA.

“Successful SEO is not about tricking Google. It’s about PARTNERING with Google to provide the best search results for Google’s users.”

- Phil Frost -

DA Checker

Wil je snel de DA (domein Autoriteit) van jouw website of die van een ander checken dan kun je dat met deze gratis SEO tool doen. Je kunt er tot 50 tegelijk opvragen. Verder kun je:

 • Checken op plagiaat
 • Kijken op welke keywords je concurrent gevonden wordt
 • De hoeveelheid backlinks naar je domein opzoeken
 • Het verloop van een Domein Autoriteit zien

Nadeel: hij werkt niet altijd goed

DA Checker SEO software tool Samsung.com
SEO Powersuite tool

SEO powersuite

Met de SEO powersuite tool kun je alle kanten op, het is een totaaloplossing om data te verzamelen. Met deze data kun je direct aan de slag om de SEO van jouw website te verbeteren. 

De tool bestaat uit 4 onderdelen:

 • Rank Tracker - Hiermee track je de posities van je zoekwoorden
 • Link Assistant - Bekijk je backlinks en die van je concurrent
 • SEO Spyglass - Snel een backlink totaaloverzicht van een website
 • Website Auditor - Bekijk per pagina je SEO score en krijg tips om deze te verbeteren

Gebroken Link Checker

Deze gratis Gebroken Link Checker SEO tool vertelt je niet alleen welke web verwijzingen op je site kapot zijn, maar het laat je ook precies zien waar die oude hyperlinks zich bevinden in je HTML code, waarbij problematische tags worden uitgelicht. Deze functie is niet in elke gebroken link checker tool aanwezig. Makkelijke tool voor webmasters om slechte URL's te vinden en ze op te ruimen in een mum van tijd.

gebroken link checker Aegon.nl SEO audit
GT Metrix speedtest KPN.com

GT Metrix

GT metrix heeft een SEO tool ontwikkeld waarmee je de snelheid van jouw site kunt meten. Het geeft je insights wat je kunt doen om de snelheid te verhogen. Voor het ranken in Google wordt de laadtijd van jouw website steeds belangrijker. 

Naast de prestatie op snelheid geeft het je ook een indicatie hoe goed de structuur van jouw website is opgebouwd en hoe je dit kunt verbeteren.

SEO Quake (extensie)

SEOquake is een gratis browser extensie SEO tool voor Google Chrome. Het is net als de MozBar. Behalve dat het meer gegevens van de pagina ophaalt. Heb je een SemRush account dan kun je die koppelen en nog meer data zien als aan het Googelen bent.

De pagina gegevens die deze gratis SEO software onder andere laat zien zijn:

 • Het aantal (externe) links
 • Google index
 • SEM Rush rang
 • Alexa rang
 • Webarchive leeftijd (domein leeftijd)
 • Word cloud 
 • Foutmeldingen van je pagina
SEO Quake rapport Philips.nl
Majestic SEO tool rapport EasyAds.eu

Majestic

Majestic indexeert URL’s en plaatst deze in een overzichtelijke database met als doel de SEO strategie te verbeteren. Je kunt direct een URL via de website van Majestic oppervlakkig beoordelen, voor een meer diepgaande analyse heb je een abonnement nodig.

De Majestic SEO tool is voornamelijk gericht op marketeers die veelvuldig data willen bijhouden en analyseren.

Mozbar

MozBar is een gratis Chrome-extensie SEO tool waarmee je makkelijk link statistieken kunt opvragen en je SEO mee kunt doen. MozBar laat je link statistieken voor pagina's en domeinen zien terwijl je zoekt, en toont de domein autoriteit, pagina autoriteit en het aantal backlinks voor sites. Ook kun je in pagina-elementen graven, zoekresultaten van een andere zoekmachine, land, regio of stad bekijken, de soorten links op een pagina markeren en metatags bekijken.

Moz bar gratis SEO tool

Word ook online vindbaar

Heymeta

Op de website van Heymeta kun je je URL invoeren en snel zien wat de titel, meta omschrijving en afbeelding van die pagina is. Ook genereert het Meta Tags die je zo in je website kunt plakken. Probeer deze gratis SEO tool maar eens!

Hey Meta gratis SEO tool seohuis.nl
Answer the public gratis SEO tool keywords

Answer The Public

Deze geweldige SEO tool vindt vragen die mensen stellen op forums, blogs en op sociale media. En het zet die vragen om in goede trefwoorden.

Answer The Public kijkt naar automatische aanvullingsgegevens van zoekmachines zoals Google en zet vervolgens snel alle nuttige zinnen en vragen van mensen rond het zoekwoord op een rij.

Je krijgt een grote hoeveelheid consumenteninzichten die je kunt gebruiken om nieuwe, uiterst nuttige inhoud, producten en diensten te creëren. Het soort waar jouw klanten naar op zoek zijn.

“Successful SEO is not about tricking Google. It’s about PARTNERING with Google to provide the best search results for Google’s users.”

- Phil Frost -

Hunter 

Niet helemaal op SEO gericht, maar met Hunter kun je een website scannen die op zoek gaat naar email adressen. Zo kun je vaak makkelijk aan het juiste emailadres komen van de persoon of afdeling die je zoekt, zodat je jouw product of dienst makkelijk onder de aandacht kunt brengen.

Hunter.io gratis SEO tool rapport Blokker.nl
Google zoekwoord planner hoger in Google

Google Keyword Planner

De Google zoekwoordplanner SEO tool kun je gratis gebruiken. Zet je Google Ads account in de expertmodus om er gebruik van te kunnen maken, in de slimme modus werkt het niet.

Met de Keyword planner van Google kun je:

 • Nieuwe zoekwoorden ontdekken
 • De maandelijkse zoekopdrachten bekijken
 • Zoekwoorden ordenen
 • Nieuwe campagnes maken

SE Ranking

De SE Ranking SEO tool is een cloud-gebaseerd platform voor SEO en online marketeers dat een complete set van tools biedt. Je kunt hier terecht voor een uitgebreide site audit, concurrentie analyse, website ranking, keyword suggestie en groepering, backlink monitoring, geautomatiseerde professionele rapportage, en nog veel meer. 

Naast de standaard SEO tools biedt SE Ranking veel extra functies, zoals White Label, Pagina wijzigingen monitoring en Social media management tools, gericht op het naar een hoger niveau tillen van jouw marketing inspanningen. 

Features:

 • Keyword tool
 • Complete website audit
 • Monitoren van backlinks
 • Marketing plan
SE Ranking audit Tesla motors
Question DB audit covid-19

Question DB

De Question DB SEO tool helpt je te vinden welke vragen jouw klanten stellen. Je voert een breed zoekwoord in en deze gratis tool geeft je de resultaten. Nadeel is wel dat deze voornamelijk voor de Engelstalige markt is, wellicht dat dit in de toekomst nog verandert. We houden het voor je in de gaten.

Fatrank

Fatrank is een gratis browser keyword rank checker SEO tool. Wanneer je een website bezoekt klik je op het Fat Rank icoon, type je zoekwoord in en het geeft aan waar die website in Google rankt en welke pagina URL rankt. Het is praktisch en bruikbaar voor zowel concurrentie onderzoek, het prospecteren en creëert ranking rapporten.

Je kunt the Fatrank app ook downloaden in the stores.

Fatrank keyword rank checker
Seoptimer SEO tool Ziggo.nl audit

SEOptimer Audit 

De gratis SEOptimer Audit SEO tool geeft je een snelle indicatie hoe je website ervoor staat. Met de betaalde versie krijg je duidelijke en actiegerichte aanbevelingen om je website te verbeteren. Naast de audit tool bieden ze nog meer gratis tools aan:

 • Robots.txt tester
 • Meta description tester
 • Interne link checker
 • Afbeelding Alt Tag checker
 • Controleren van XML Sitemap
 • Aantal woorden controleren

Wordstream Keywords

Bij Wordstream kun je een URL of een keyword invoeren, je bedrijfstak en land of plaats. Deze gratis tool genereert de volgende data:

 • Keywords
 • Zoekvolume
 • CPC (Cost per Click)
 • De mate van concurrentie op het keyword - Hoog, gemiddeld of laag
Wordstream gratis seo tool

Kom bovenaan in de zoekresultaten

Soovle gratis keyword generator Life Coach

Soovle

Soovle is een gratis SEO tool waar je zoekwoorden mee kunt generen die in wolkjes op je scherm verschijnen. Je voert een of meerdere zoekwoorden in en klikt op Soovle. Het werkt het beste met Engelstalige zoektermen, maar die uit de Nederlandse taal komen ook tevoorschijn, probeer het maar eens.

Similar Web

Similar Web is een gratis SEO tool waar je gegevens van jouw website, Android App of iOS App kunt bekijken. Of de gegevens van je concurrent natuurlijk! Je krijgt onder andere inzage in:

 • Ranking globaal, landelijk of per categorie
 • Aantal bezoekers, bounce rate en gemiddelde tijd op een site
 • Uit welke landen je bezoekers komen 
 • Hoe het verkeer op je website terecht is gekomen - Direct, organisch, social media etc.
 • Welke referrals daadwerkelijk verkeer naar jouw website sturen
Similar web SEO check makro.nl

“Successful SEO is not about tricking Google. It’s about PARTNERING with Google to provide the best search results for Google’s users.”

- Phil Frost -

Web FX seo tool rabobank check

Web FX

Voor de gratis SEO tools van Web FX heb je geen account nodig. Ze bieden diverse mogelijkheden om bepaalde dingen te checken, enkele daarvan zijn:

FAQFox

Achterhaal welke vragen mensen over een bepaald onderwerp stellen. Met deze informatie kun je uitzoeken welke handig zijn om in je eigen website op te nemen.

Leesbaarheid

Krijg een score over de leesbaarheid van je website. Het geeft o.a. statistieken hoeveel woorden je hebt gebruikt, aantal zinnen en hoeveelheid complexe woorden.

Link teller

Voer een URL in en bekijk hoeveel links er aanwezig zijn. Je ziet ook meteen of het do-follow links zijn, interne of externe links en de ankerteksten.

HTTP Status

Check de http status van een pagina, je ziet meteen de status code.

Bing Webmaster tool

De Bing Webmaster SEO tool mag uiteraard niet ontbreken in deze lijst. Ondanks dat we in Nederland grotendeels gebruik maken van Google kan het toch belangrijk zijn. Bij veel grote bedrijven wordt standaard gebruik gemaakt van de Windows systemen en zijn er beperkingen om andere browsers te gebruiken.

Bing webmaster tools voor SEO
Google Trends SEO tool

Google trends

Google Trends is een gratis SEO tool met een zoektrend functie, die laat zien hoe vaak een bepaalde zoekterm wordt ingevoerd in de zoekmachine van Google, in verhouding tot het totale zoekvolume van een website over een bepaalde periode. Zo kun je zien of een zoekwoord populair aan het worden is of dat deze juist afneemt. Google Trends kun je gebruiken voor vergelijkend trefwoord onderzoek en om pieken in het zoekvolume van het keyword te ontdekken.

Google Trends biedt trefwoord-gerelateerde data inclusief zoek volume index en geografische informatie over zoekmachine gebruikers. Probeer het maar eens.

Bulk DA Checker

Met de gratis Bulk DA Checker SEO tool kun je tot 50 domeinnamen per keer het volgende inzien:

 • Domein Autoriteit
 • Pagina Autoriteit
 • Moz Rank
 • Alexa Rank
 • Citation Flow
 • Trust Flow
 • IP adres
Bulk DA check SEO tools
Screaming Frog audit Meijer aan Zee

Screaming Frog

Screaming Frog is een nuttig hulpmiddel waarmee je snel problemen kunt identificeren die je website zou kunnen hebben. Deze tool voorziet je van een enorme hoeveelheid gegevens. Met de gratis versie van deze SEO tool kun je tot 500 pagina's per domein laten crawlen. Screaming frog genereert onder andere de volgende data:

 • Opsporen 404’s 
 • Overzicht missende meta omschrijvingen, titels en H1’s
 • Een diagram met de opbouw van je website structuur
 • Status code van je URL’s
 • Of je pagina op ‘Indexeren’ of ‘Niet-indexeren’ staat
 • Redirects
 • De lengte van je titels, H1’s en meta omschrijvingen
 • Links met anker teksten
 • SERP Snippets 
 • Alt teksten bij je afbeeldingen

Hreflang Tags Generator tool

Genereer met deze SEO tool de hreflang tags voor jouw meertalige of meerlanden site gemakkelijk en snel! Deze tool helpt je om de hreflang tags te genereren om te gebruiken in de verschillende taal en land versies van je pagina's. Inclusief de juiste waarden en syntax volgens Google's specificaties, met ISO 639-1 voor talen en ISO 3166-1 Alpha 2 voor landen.

Hreflang tag generator SEO tool
Google Analytics SEO tool overzicht

Google Analytics

De Google Analytics SEO tool mag natuurlijk niet ontbreken in deze lijst. De meesten zullen er al wel mee bekend zijn. Met deze seo tool kun je gratis gebruik maken van de volgende functies:

 1. Doelgroepenoverzicht - inzage in totale website bezoeken, unieke bezoeken, weergaves, gemiddelde sessieduur en bouncepercentage
 2. Acquisitie rapport - inzage in hoe je bezoekers op je website terecht komen zoals organisch, direct, social media of door advertenties
 3. Technology - inzage in welke browser de bezoeker gebruikt, met desktop of mobiel, en welke schermresolutie.
 4. Gebeurtenissen - hiermee kun je i.c.m. Google Tag manager gebeurtenissen instellen zoals het downloaden van een brochure, of hoe vaak iemand of je telefoonnummer klikt.
 5. Conversies - hiermee kun je zelf doelen instellen en meten hoe vaak mensen bijvoorbeeld een order hebben afgerond en via welk kanaal deze klant of jouw website terecht is gekomen.
 6. Demografie - hiermee kun je zien uit welk land, stad of dorp je bezoekers komen.

De beste gratis SEO tools

Google Search console

De Google Search Console (GSC) tool wordt nog lang niet door iedere website eigenaar gebruikt maar we raden het iedereen aan om te gaan gebruiken. Het is een gratis tool en het enige dat je er voor nodig hebt is een Google account en toegang tot je website zodat je je account kunt verifiëren. 

De GSC SEO tool verzamelt gegevens van jouw website zoals welke keywords je op scoort, op welke positie deze staan, aantal vertoningen in de SERP’s.

Verder kun je URL’s inspecteren of ze bijvoorbeeld zijn geïndexeerd, of deze geschikt is voor mobiele apparaten.

Bij een structureel probleem in de server, dat heb je zelf namelijk niet altijd in de gaten, geeft GSC een melding. Heb je het probleem verholpen dan die je een verzoek in voor een nieuwe beoordeling.

Tip: Heb je een nieuwe pagina gemaakt en wil je dat deze zo snel mogelijk geïndexeerd wordt, zodat hij opgenomen kan worden in de zoekresultaten, vraag dan een indexering aan. Je nieuwe pagina komt dan op een wachtlijst om te crawlen.

Google Search Console (GSC) audit website
Google Pagespeed inzichten Hanson.nl

Google Pagespeed

Voer bij Google PageSpeed SEO tool een URL in en deze zal de laadtijd en prestaties voor die URL op desktop en mobiel testen. Vervolgens worden de prestaties van jouw site beoordeeld met een score van 0 - 100. Het vertelt je precies hoe snel het duurt om de site te laden op basis van verschillende statistieken, en suggereert ook gebieden voor verbeteringen. De Pagespeed tool is volledig gratis en geeft je goede inzichten. Je kunt zo jouw website ook goed vergelijken met die van je concurrent.

“Successful SEO is not about tricking Google. It’s about PARTNERING with Google to provide the best search results for Google’s users.”

- Phil Frost -

Google Mijn Bedrijf

Met Google Mijn Bedrijf (GMB) SEO tool maak je jouw bedrijf beter zichtbaar in met name de lokale zoekresultaten. Het is een volledig gratis SEO tool, dus maak hier gebruik van! Ook als je een website hebt zonder fysiek bezoekadres kun je GMB tegenwoordig aanmaken. Je moet wel je adres opgeven waar Google een verificatiecode naar toe stuurt die je binnen circa 10 dagen ontvangt. Je GMB wordt na verificatie getoond zonder je adres gegevens. 

Vul alle gegevens zo uitgebreid mogelijk in, plaats foto’s, producten die je verkoopt of post je nieuwe geschreven blog pagina’s. Met die laatste zorg je er meteen voor dat Google de pagina sneller gaat indexeren. Zorg dat je regelmatig updates plaatst en de informatie die je geeft actueel is. Daarnaast is het handig dat jouw klanten of bezoekers je bedrijf kunnen reviewen. 

Google Mijn Bedrijf (GMB) Heineken.com
Ubersuggest zoekwoord makelaar Amsterdam

Ubersuggest

Ubersuggest is een gratis SEO tool van Neil Patel waar je een zoekwoordenonderzoek mee kunt doen. Als je net begint met SEO is het een prima manier om een idee te krijgen van het zoekvolume van een bepaald zoekwoord, of om te zien waar je concurrent het beste op rankt. Je kunt dan de content van je site op die zoekwoorden aanpassen, zorg wel dat jouw content beter is. 

De gratis versie van Ubersuggest is erg beperkt en je zult als je een stapje verder wilt gaan een abonnement moeten nemen. Ze bieden voor een persoonlijk account, geschikt voor 1-3 websites een levenslange toegang aan voor €290,-. Wij hebben geconstateerd dat de gegeven informatie erg gedateerd is, waarschijnlijk kopen ze oude data op. Je blijft dus eigenlijk altijd achter de feiten aanlopen en met SEO moet je zorgen dat je voorop blijft. 

Wil je ook voorop lopen dan kun je bij ons een SEO abonnement afnemen.

SEO site checkup

SEO Site Checkup heeft als doel zoekmachine optimalisatie (SEO) eenvoudig te maken. Deze gratis SEO tool biedt een eenvoudige, professionele kwaliteit SEO analyse en SEO monitoring voor websites. De SEO tools zijn intuïtief en makkelijk te begrijpen en helpen om je online aanwezigheid te verbeteren.

Zonder abonnement kun je 1x per dag de URL van een website invoeren en een SEO analyse doen. Het test onder andere de volgende elementen:

Meta Title

Meta description

SERP preview

Keyword gebruik

Keyword cloud

Headings zoals H1 en H2

Robots.txt

Sitemap

JSS error

Social media

Pagina grootte

Javascript caching

CSS Caching

Canonical tag

Noindex tag

Seo Site Checkup wordcloud bcc.nl